Celine Dion...

>> Monday, January 19, 2009



Bersama suami tercinta, Rene Angelil

Bersama anak tersayang, Rene-Charles Dion Angelil


Celine merupakan seorang yang peramah...


Kali ni Remy nak menceritakan serba sedikit mengenai artis ditempat kedua dalam hati Remy iaitu Celine Dion (yang pertama semestinya semua dah tau kan?).

Celine Dion
(Céline Marie Claudette Dion)

Celine dilahirkan pada 30 March 1968 (lebih tua 2 tahun dari MC kerana MC dilahirkan pada 27 March 1970). Celine dilahirkan di Charlemagne, Quebec, Canada dan dibesarkan di Montreal, Canada. Celine merupakan seorang penyanyi yang bersuara soprano dan biasa membawa musik berentak pop rock.

Antara syarikat rakaman yang pernah mengambil beliau iaitu :
550/Sony/Epic (1986-2004)
Epic (2004-2007)
Sony Music Entertainment/Columbia (2007-sekarang)

Album yang terhasil :
- 1990 (Unison)
- 1992 (Celine Dion)
- 1993 (The Colour of My Love)
- 1996 (Falling into You)
- 1997 (Let's Talk About Love)
- 1998 (These Are Special Times)
- 2002 (A New Day Has Come)
- 2003 (One Heart)
- 2004 (Miracle)
- 2007 (Taking Chances)

Album dalam Bahasa France :
- 1981 (
La voix du bon Dieu)
- 1981 (
Céline Dion chante Noël)
- 1982 (
Tellement j'ai d'amour...)
- 1983 (
Les chemins de ma maison)
- 1983 (
Chants et contes de Noël)
- 1984 (
Mélanie)
- 1985 (
C'est pour toi)
- 1987 (
Incognito)
- 1991 (
Dion chante Plamondon)
- 1995 (
D'eux)
- 1998 (
S'il suffisait d'aimer)
- 2003 (
1 fille & 4 types)
- 2007 (
D'elles)

Award yang Celine terima :
- 5 Grammy Awards
- 12 World Music Awards
- 7 American Music Awards
- 7 Billboard Music Awards
- 21 Juno Awards
- 39 Felix Awards
- 2 Academy Awards
- 3 Golden Globe Awards

-informasi-
Kalau Mariah Carey sentiasa menggerakkan tangan dan jari jemarinya yang lembut dan halus semasa menyanyi bagi menghayati sesebuah lagu, Celine Dion pula sentiasa memukul dirinya sendiri jika menghayati sesuat lagu. Kebiasaannya, Celine Dion akan memukul/menumbuk dadanya sendiri dan kebiasaannya pada lagu yang memerlukan pernafasan yang panjang...


Celine Dion - My Heart Will Go On
OST Titanic

video


Celine Dion - I Surrender
Live at Las Vegas

video

6 comments:

myZone | When Anuar opens to public January 19, 2009 at 10:17 PM  

CD punyer vocal chest paling nuar kagumi...sungguh 'lapang' suara dia! even idola Tok CT pun CD...

Remy.com January 19, 2009 at 10:26 PM  

betul tu nuar, yang masa CD datang Malaysia Taking Chances Tour tu x der yg salah pun nyanyian CD dari segi pitching dsb nya...

CD ni kira pandai jaga nafas

rizz January 20, 2009 at 10:27 AM  

wahh clusttt kan celine dion.tingin gak nk g konsert die.:p

||| PöJìé PööH ||| January 20, 2009 at 6:51 PM  

adoi..
nyesal xamik kelas music n vocal..
klo x leh join juri 2hekor nih berdebat pasal artis n vocal..
heheh!

Remy.com January 20, 2009 at 9:26 PM  

rizz, konsert dier da lpas la syg...

Remy.com January 20, 2009 at 9:27 PM  

pojie, jom masuk klas vokal remy.com...

Post a Comment