Merdeka Malaysiaku - 55 tahun

>> Friday, August 31, 2012


Salam kengkawan semuanya...

31hb Ogos 2012 genaplah kemerdekaan Malaysia yang ke - 55 tahun setelah diisytiharkan Merdeka pada 31hb Ogos 1957 oleh Bapa Kemerdekaan dan Bapa Malaysia iaitu Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al - Haj ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Shah di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur.

Dengan ini, Remy sediakan video klip Satu Malaysia Satu Bahtera nyanyian Megat Ahmad Aizzat.

MERDEKA MALAYSIA, MERDEKA !!!


Sekian...

Read more...

Selamat Hari Raya Aidilfitri

>> Sunday, August 19, 2012


Salam kengkawan semuanya...

Setelah kita berpuasa di bulan Ramadhan, bukan setakat berpuasa daripada makan dan minum tetapi di bulan Ramadhan kita berkesempatan untuk mensucikan atau membersihkan diri daripada segala perbuatan yang dilarang oleh Allah SWT.

Kini di bulan Syawal, kita berkesempatan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama insan tersayang iaitu keluarga, sahabat handai, jiran tetangga dan sebagainya.

Dengan ini, di pagi Syawal yang indah ini Remy ingin menyusun 10 jari tangan Remy memohon ampun dan maaf sekiranya Remy pernah membuat salah terhadap kengkawan semuanya samada sengaja maupun tidak sengaja kerana Remy ni hanyalah insan biasa yang tak dapat melarikan diri daripada membuat kesalahan.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Mohon maaf zahir dan batin, kepada kengkawan yang memandu ke kampung halaman seperti Remy sila memandu dengan penuh berhemat. Ingatkah insan tersayang !!!

Sekian...

Read more...

Iftar at Tirai Ratus, Shah Alam

>> Wednesday, August 15, 2012

Tarikh : 15hb Ogos 2012 (Rabu)
Masa : 07.00 pm - 08.10 pm
Lokasi : Tirai Ratus, Seksyen 3 Shah Alam

Salam kengkawan semuanya...

Semalam (14hb Ogos 2012) Remy ada chatting kat Facebook dengan Qila, katanya nak singgah ke butik Remy lepas balik kerja esoknya (15hb Ogos 2012 - harini) untuk sampaikan amanat daripada ibunda tercintanya. Nak tau apa amanat nya, nantikan di akhir entry ni hehehe.

Petang tadi Qila habis kerja pukul 05.00 pm terus menuju ke butik Remy yang terletak di Seksyen 3 Shah Alam untuk menyampaikan amanat ibundanya, alang-alang Qila dah sampai dan waktu berbuka x berapa lama lagi (kalau balik mesti jam) so Remy ajaklah berbuka di Tirai Ratus.

Disebabkan waktu bekerja Remy belum habis, so terpaksalah Qila tunggu selama hampir dua jam di dalam kereta (dah ajak masuk butik x nak, segan katanya).

Tepat pukul 07.00 pm, Remy dan Qila terus menuju ke Tirai Ratus untuk berbuka puasa. Nasib baik dah booking awal-awal, so x payahlah susah payah (sampai-sampai jer makanan dah dihidangkan).




Menu berbuka Qila, Nasi Beriani Ayam.




Menu berbuka Remy, Nasi Beriani Kambing.




Dan minuman yang menjadi pilihan, Sirap Bandung.




Qila dah x sabar nak merasa, lagi 10 minit jer nak berbuka so  bersabar jer lah k.




Qila dengan tudung barunya, tudung koyak rabak namanya.




Remy yang pemalu.




Berkumandangnya azan Maghrib menandakan telah tiba waktunya untuk berbuka puasa, sambil makan Remy dan Qila bercerita serba sedikit mengenai kehidupan peribadi masing-masing (dah macam superstar pula rasanya hahaha).

Tepat pukul 08.10 pm segalanya selesai dan Qila terpaksa pulang ke rumah untuk bersama keluarga tercintanya, walaupun x lama macam iftar-iftar sebelum ni tapi masa yang diluangkan bersama teman-teman amat berharga dan tiada tandingannya.

Sebelum berpisah, snap picture dulu.




Dan inilah amanat ibundanya Qila, thanks auntie untuk rempeyek yang sangat sedap ni.




Cantik kan ? Bukan sekadar cantik, tapi rangup sesangat (sekali gigit terasa kekacangnya).




Masa untuk menikmati rempeyek, thanks again auntie (ibundanya Qila).





Sekian...

Read more...

Iftar at SOGO, Kuala Lumpur

>> Saturday, August 11, 2012

Tarikh : 10hb Ogos 2012 (Jumaat)
Masa : 06.00 pm - 01.00 am (11hb Ogos 2012 - Sabtu)
Lokasi : SOGO, Kuala Lumpur

Salam kengkawan semuanya...

Sila ke FB Remy untuk melihat picture yang berkaitan dengan entry ini.

..........

Harini Remy berbuka puasa di SOGO Kuala Lumpur dan lokasi berbuka yang menjadi pilihan adalah di Nando's. Antara yang turut serta adalah :

01. Remy
02. Kak Heze
03. Qila
04. Rhuddy

Masing-masing bergerak naik KTM dari tempat masing-masing dan waktu yang ditetapkan untuk memulakan perjalanan ke KTM adalah pada pukul 06.00 pm dan lokasi yang ditetapkan untuk berkumpul adalah di stesyen Bank Negara.

Yang pertama sampai adalah Qila iaitu pada pukul 06.29 pm, yang kedua adalah Remy iaitu pada pukul 06.57 pm dan Kak Heze yang terakhir sampai dan terpaksa ditinggalkan atas permintaan Kak Heze sendiri (takut terlambat berbuka hahaha). Rhuddy memang dah sampai awal kat stesyen Bank Negara sebab office kat sebelah jer, cisss...

So Remy, Qila dan Rhuddy memulakan perjalanan dari stesyen Bank Negara menuju ke SOGO tanpa Kak Heze. Tiba di SOGO, kami bertiga terus menuju ke Nando's sebab azan akan berkumandang pada bila-bila masa jer. Thanks to abang angkat Remy (Alan Razlan) sebab tolong booking kan dan order makanan hehehe. Time ni sempat lagi Rhuddy dan Qila (pasangan serasi) beli kek dan hadiah untuk birthday Kak Heze Isnin lalu.

Menu pilihan untuk berbuka adalah seperti berikut :

4 Set 1/4 Chicken with 2 Sidelines (Peri Corn & Old Style Chips)
1 Set Espetada with 2 Sidelines (Peri Corn & Old Style Chips)
1 Litre Citra
2 Sparkling Apple
2 Madeira Red

Azan Maghrib berkumandang menandakan dah tiba masanya untuk berbuka, seteguk air dan beberapa kentang goreng menjadi makanan berbuka kami bertiga sementara menunggu ketibaan Kak Heze.

Akhirnya pada pukul 07.51 pm Kak Heze tiba dengan selamatnya di Nando's, sampai-sampai jer terus minum almaklumlah penat berjalan jauh dari stesyen Bank Negara menuju ke SOGO Kuala Lumpur ni.

Dah ada Kak Heze so boleh lah makan bersama-sama, sambil makan bergosiplah seperti biasa. Pada pukul 08.23 pm kek diletak diatas meja, terkejut Kak Heze + gembira. Nak nyanyi lagu birthday malu sebab ramai sangat orang hahaha, nak nyanyi lagu raya pula takut orang cakap kitorang ni sewel so terus potonglah kek tu.

HAPPY BIRTHDAY KAK HEZE !!!

Selesai celebrate birthday Kak Heze pada pukul 08.36 pm dan terus bersiar-siar di dalam SOGO manalah tau ada yang minat boleh terus beli tapi sedih sebab x ada satu pun yang minat hehe (x banyak pilihan).

Pukul 09.00 pm kami berempat keluar dari SOGO menuju ke Jalan TAR, di Jalan TAR ni lah baru bermulanya shopping time. Masing-masing beli kerongsang, yang perempuan beli untuk diri sendiri manakala yang lelaki pula belikan untuk ibunda tersayang.

Dah puas shopping kerongsang, shopping tudung pula. Si Qila minat betul dengan tudung koyak rabak, Kak Heze pula sibuk cari tudung untuk ibunda dan mak mertua manakala Rhuddy pula sibuk cari tudung untuk ibundanya yang tersayang.

Pukul 09.45 pm masing-masing dah penat, tiba masanya untuk merehatkan badan dan pilihan kami berempat adalah di McDonalds di dalam SOGO. Di sini kami berempat menghabiskan masa bersama-sama selama sejam iaitu sehingga pukul 10.45 pm dan disebabkan last train pada pukul 11.00 pm so terpaksalah kami bertiga (Remy, Kak Heze dan Qila) berpisah dengan Rhuddy di LRT Bank Negara.

Setelah berpisah dengan Rhuddy, kami bertiga terus menuju ke stesyen Bank Negara untuk mendapatkan train. Malangnya train ke Pelabuhan Klang tertunda sehingga pukul 11.42 pm, time ni masing-masing dah merungut sebab terpaksa menunggu lama. Janji tinggal janji, katanya train akan sampai pada pukul 11.42 pm tapi sampai pada pukul 12.10 am (last train).

Sampai jer train terus masuk dan rehatkan badan, dalam fikiran time ni macam manalah kereta takut kena pecah hehehe. Yang pertama tiba di destinasi adalah Qila iaitu di stesyen Subang Jaya, yang kedua adalah Remy iaitu di stesyen Shah Alam dan yang terakhir adalah Kak Heze iaitu di stesyen Klang (rasa macam sama jer urutan masa pergi hahaha).

Remy selamat tiba di rumah pada pukul 01.00 am, rasa seram sejuk jer nak lalu kawasan rumah Remy sebab gulap gelita (takut tiba-tiba muncul Suzanna hahaha).

Sekian...

Read more...

Iftar at Empire Shopping Mall

>> Wednesday, August 8, 2012

Tarikh : 08hb Ogos 2012 (Rabu)
Masa : 07.55 pm - 10.38 pm
Lokasi : Ole Ole Bali, Empire Shopping Mall

Salam kengkawan semuanya...

Sila ke FB Remy untuk melihat picture yang berkaitan dengan entry ini.

..........

Biasanya berbuka puasa di luar kena booking dulu tempat duduk tapi kali ni x sebab Remy dan Nadiah memulakan perjalanan ke lokasi pada pukul 07.55 pm dan kami berdua selamat tiba di lokasi pada pukul 08.15 pm. Sampai jer Empire Shopping Mall terus menuju ke tempat berbuka puasa iaitu Ole Ole Bali.

Lupa pula apa yang Remy order untuk berbuka sebab nama makanan pelik-pelik tapi yang Remy ingat Es Avocado atau dalam bahasa Indonesia Es Alpukat sebab tu jer yang paling Remy suka hahaha.

Tak banyak sangat komen yang perlu diberi sebab makanan kat Ole Ole Bali ni memang superb sedap, rasa semua cukup sempurna. Sambil makan, Remy dan Nadiah menilai setiap inci rasa makanan tersebut (dah macam juri ada juga).

Selesai jer makan, Remy minta bungkus 1 cumi cumi goreng atau dalam bahasa Malaysia sotong goreng tepung untuk sahur nanti sebab itu adalah yang paling sedap bagi Remy hehehe.

Dah dapat cumi cumi goreng, Remy dan Nadiah terus memulakan perjalanan pulang pada pukul 09.55 pm dan kami berdua tiba di Kg Melayu Subang (rumah Nadiah) pada pukul 10.15 pm. Di sini Remy luangkan masa sebentar bermain dengan kucing peliharaan Nadiah yang diberi nama B.

Daripada cerita yang Nadiah cerita, B ni adalah kucing jumpa then dibela oleh Nadiah (baik kan my cousin ni, hehehe).

Disebabkan jam dah menunjukkan pukul 10.38 pm maka Remy terpaksa mengundurkan diri untuk pulang ke rumah. Next time nak bawa kengkawan Remy berbuka or dinner kat Ole Ole Bali, sedap sesangat.

Sekian...

Read more...

Iftar at Shah Alam

>> Tuesday, August 7, 2012

Tarikh : 07hb Ogos 2012 (Selasa)
Masa : 06.00 pm - 08.22 pm
Lokasi : Dataran Shah Alam (sebelah Muzium Shah Alam)

Salam kengkawan semuanya...

Sila ke FB Remy untuk melihat picture yang berkaitan dengan entry ni.

..........

Harini Remy berbuka puasa bersama Qila dan Mas dan lokasi pilihan adalah di Shah Alam sebab last minit punya plan. Kami bertiga berkumpul dulu di Seksyen 3 Shah Alam sebelum sama-sama bergerak ke Bazaar Ramadhan untuk membeli makanan.

Pukul 06.00 pm semuanya dah ada dan terus menuju ke Bazaar Ramadhan dan pilihan kami bertiga adalah Bazaar Ramadhan di Komples PKNS Shah Alam dan menu pilihan kami bertiga adalah seperti berikut :

01. Nasi Kerabu
02. Nasi Tomato
03. Yong Tau Fu
04. Rojak Singapore
05. Ikan Bakar
06. Air Honeydew
07. Air Jagung
08. Air Kelapa

Selesai beli makanan untuk berbuka, kami bertiga terus menuju ke Dataran Shah Alam yang bersebelahan dengan Muzium Shah Alam. Tak sangka ramai juga yang berbuka kat dataran ni, so sambil menunggu azan Maghrib masing-masing termenung melihat keindahan alam semulajadi ciptaan - Nya.

Bila azan Maghrib berkumandang jer, si Qila ni tiba-tiba lah pula kena migrain, kesian Qila hahaha. Remy dan Mas makan dengan penuh bersemangat tapi Qila makan sikit jer, katanya x tahan sangat. Remy memanglah x tau macam mana rasanya sebab x pernah kena tapi bagilah support untuk Qila bertahan hehe.

Disebabkan Qila x boleh lama bertahan, terpaksalah kami bertiga balik awal iaitu pada pukul 08.22 pm. Lokasi perpisahan adalah di Seksyen 3 Shah Alam, tiba-tiba time ni Remy dapat whatsapp dari Pojie katanya Pojie ada di Seksyen 3 Shah Alam juga time ni.

Dapat juga jumpa Pojie walaupun sekejap, dapatlah melepaskan kerinduan sebab last jumpa masa trip ke Pulau Perhentian.

Sekian...

Read more...

Iftar at Sunway Pyramid

>> Saturday, August 4, 2012

Tarikh : 04hb Ogos 2012 (Sabtu)
Masa : 02.00 pm - 10.00 pm
Lokasi : Sunway Pyramid

Salam kengkawan semuanya...

Sila klik FB Remy untuk melihat picture yang berkaitan dengan entry ini.

..........

Antara yang hadir untuk berbuka puasa adalah :

01. Remy
02. Qila
03. Mya
04. Mas
05. Wan

Dan lokasi pilihan adalah di Bubba Gump yang terletak di Sunway Pyramid, semuanya adalah cadangan dari Mya (katanya sedap makanan kat Bubba Gump ni, berasaskan udang - nyummy).

Remy, Mas dan Wan sampai kat Sunway Pyramid awal iaitu pada pukul 02.00 pm sebab Remy nak potong rambut dulu di A Cut Above, thanks to Louis for this lovely hair hahaha.

Selesai jer potong rambut, kami bertiga terus menuju ke TGV Sunway Pyramid untuk beli tiket wayang. Tak banyak pula cerita yang best time ni, so terpaksalah pilih cerita Thailand iaitu Mae Nak. Mae Nak start pada pukul 04.00 pm, tapi disebabkan Qila dan Mya x dapat sampai pada pukul 04.00 pm so terpaksalah kami bertiga masuk dulu.

Rasanya dah setengah cerita Mae Nak ditayangkan, barulah muncul Qila dan Mya (lama betul sampai). Masuk-masuk jer terus tanya Remy jalan cerita, tu lah datang lambat lagi kan dah x faham jalan cerita.

Ok lah cerita Mae Nak ni, x der lah seram sangat (banyak lah juga merepek-merepek nyer). Selesai jer Mae Nak, kami berlima terus mencari World Of GPS (nak beli GPS lah, apa lagi kan). Dalam berbelas minit lah juga mencari tapi x jumpa-jumpa, rupa-rupanya salah tingkat (bawah lagi rupanya, oh my english hahaha).

GPS pilihan Remy adalah Papago R6300T, saja jer beli untuk memudahkan perjalanan. Time beli ni lawak sangat sebab apek tu asik kena bahan jer dengan si Qila, nasib baik apek tu sabar sebab bulan Ramadhan hahaha.

Lokasi seterusnya sebelum ke Bubba Gump adalah Foot Master - Dr Fish Spa, masing-masing takut nak try tapi akhirnya masuk juga. Yang paling gila masa ni adalah Qila sebab asik gelak, katanya geli dengan ikan tu. Kami berlima ambil masa selama 45 minit untuk Fish Spa ni, so terpaksalah Qila tahan geli (tapi lama-lama Qila dapat tahan).

Keluar jer kaki dari Fish Spa, masing-masing tengok kaki sendiri sambil cakap "wahhh cantik lah, dah cerah". Puas hati jugalah ke Fish Spa ni, dapat release tension. Disebabkan waktu berbuka dah hampir, kami berlima terus menuju ke Bubba Gump untuk berbuka puasa.

Tiba di Bubba Gump pada pukul 07.21 pm, kebanyakan orang dah siap sedia untuk berbuka tapi kami berlima baru nak masuk. Nasib baiklah ada disediakan buffet, so dapatlah berbuka puasa pada masa yang telah ditetapkan.

Masing-masing dah ambil makanan, penuh pinggan masing-masing (lapar punya pasal). Tiba-tiba berkumandang azan Maghrib menandakan dah tiba masanya untuk berbuka, so berbukalah semuanya.

Remy first time makan kat Bubba Gump ni tapi terus suka makanan yang disediakan, daging kambing and udang lah yang paling superb bagi Remy sebab Remy memang suka daging kambing and udang.

Sambil makan seperti biasalah, masanya untuk bergosip (bergosip tentang si dia, tentang si dia dengan si dia, si dia yang selalu last minit cancel, si dia yang blablabla banyaklah yang digosipkan hahaha. Disebabkan bergosip x sedar dah pukul 09.15 pm, so terpaksalah mengundurkan diri.

Sebelum berpisah, jalan-jalan dulu merentas Sunway Pyramid dalam 30 minit dan akhirnya bermulah saat-saat yang menyedihkan iaitu perpisahan pada pukul 09.42 pm. Hope dapat jumpa lagi, walaupun pertama kali jumpa Mya tapi dah macam lama kenal.

Sekian...

Read more...

Mariah Carey - Triumphant (Get 'Em)

>> Friday, August 3, 2012


Single by Mariah Carey featuring Rick Ross and Meek Mill


Released : August 7, 2012 (Digital Download)

Genre : R&B, Hip Hop

Length : 4.09

Label : Island

Writers : Mariah Carey, Jermaine Mauldin, Bryan - Michael Cox, Richard Butler, Jr William Roberts II, Robert Williams

Producer : Mariah Carey, Jermaine Dupri, Bryan - Michael Cox



[Hook]
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)

[Meek Mill]
They told me get em, I got em,
I swear this word to my father
And the only way to make it to the top
If you go and get it from the bottom
And I ain’t never asked for no hand outs
You won’t carry me, no Mariah
These haters love when I was dead broke
But they ain’t mad at me,
I’m on fire and I’m gon’ burn
And I ain’t gon’ learn,
I remember they said that it ain’t my turn
But it ain’t confirmed, then the tables turned
Just look at me now, try to hold me down
But I ain’t gon’ stop, cause I’m gon’ climb
To the mountain top, to the mountain top, now let go

[Mariah Carey]
Can’t fall down stay triumphant keep on living
Stay on your toes
Get off the ropes
Don’t let em ever count you out
Realize all things are possible
In your heart who’s the greatest
Reach for the stars
Be all that you are
And make em all fall down

[Rick Ross]
Path that I chose flashing camera’s as I pose
Throwing big money as she dances on the pole
Lime green Lamborghini dances in the road
License still suspended, no I never stop for tolls
Born slick talker, twice a week shopper
Blow a hundred racks she don’t know a footlocker
Red bottom boss house big as Baltimore
With a blonde bombshell tryin to bomb with your boy
In the James Bond Beamer chrome wheel two seater
Smoking like Pimp C, spoken like a trill nigga
On a cloudy day baby I can make it rain
Rubber band, 50 grand bet it brighten up your day
Came from humble beginnings
Then was Hummers and Benzes
Now it’s hundred and millions this is only the beginning
A don, a diva, the bomb achiever
The one believer, the game gets deeper

[Mariah Carey]
Can’t fall down stay triumphant keep on living
Stay on your toes, Get off the ropes
Don’t let em ever count you out
Realize all things are possible
In your heart who’s the greatest
Reach for the stars
Be all that you are
And make em all fall down

[Hook]
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Get Em, Get Em, Get Em (Go)
Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Get Em, Get Em, Get Em (Go)

Hit Em, Hit Em, Hit Em (Go)
Can’t fall down now, so even when clouds surround you
And everyone seems to doubt you
Baby still know who you are
So you gotta keep on climbing
In spite of the chains that bind you
You can see the mountain top
It’s not too far

Can’t fall down stay triumphant keep on living
Stay on your toes
Get off the rope
Don’t let em ever count you out
Realize all things are possible
In your heart who’s the greatest
Reach for the stars
Be all that you are
And make em all fall down

Can’t fall down stay triumphant keep on living
(get em, get em, get em)
Stay on your toes get off the ropes
(stay on your toes)
Don’t let em ever count you out
(no, no, no, no)
(get em, get em, get em, get em go)
Realize all things are possible
In your heart who’s the greatest
Reach for the stars
Be all that you are
And make em all fall down

Read more...

Printing t-shirt at Central Market

>> Saturday, July 21, 2012

Tarikh : 21hb Julai 2012 (Sabtu)
Masa : 02.00 pm - 06.15 pm
Lokasi : Central Market, Kuala Lumpur

Salam kengkawan semuanya...

Sila klik FB Remy untuk melihat picture berkaitan entry ini.

..........

Central Market atau Pasar Seni, itulah destinasi Remy di hari Sabtu yang indah ini. Remy tidak keseorangan tapi bertemankan Qila. Tujuan kami ke Central Market adalah untuk menempah t-shirt yang akan dipakai oleh setiap ahli Huru Hara Group dan pilihan kami adalah di MyT.

Remy dan Qila memulakan perjalanan dari Shah Alam menuju ke KL Sentral pada pukul 02.00 pm dan kami berdua selamat tiba di Central Market pada pukul 02.45 pm. Bukan hanya Remy dan Qila tetapi ada juga Iz, Nizam dan seorang kawan Iz turut serta (jumpa di Central Market).

Agak lama lah juga kami semua di MyT sampaikan x sedar jam dah menunjukkan pukul 04.10 pm dan dengan segera kami semua menuju ke Petaling Street untuk mencari sesuatu (x pasti apa yang dicari, cuma follow Iz jer hahaha).

Disebabkan dah pukul 04.30 pm, maka Remy dan Qila terpaksa mengundurkan diri untuk pulang berbuka bersama keluarga tercinta tapi sebelum tu singgah dulu di kedai anak patung untuk membeli anak patung kesayangan masing-masing (anak buah Qila minat Upin Ipin manakala anak buah Remy minat BoBoiBoy).

Alhamdulillah keadaan x berapa sesak dan kami berdua selamat tiba di Shah Alam pada pukul 06.15 pm.

Sekian...

Read more...

Hujung minggu di Melaka

>> Sunday, July 15, 2012

Tarikh : 15hb Julai 2012 (Ahad)
Masa : 10.00 am - 09.00 pm
Lokasi : Shah Alam - Melaka

Salam kengkawan semuanya...

Sebelum Remy memulakan entry ni, Remy ingin memohon ampun dan maaf kerana mulai pada hari ni setiap entry yang Remy update tidak akan ada picture seperti biasa kerana masalah teknikal (Bloggers minta bayar lah pula kalau nak upload picture, katanya Remy punya memori dah full - hattui)

..........

Klik FB Remy untuk melihat picture berkaitan entry ni.

..........

Hujung minggu kali ni Remy menghabiskan masa bersama keluarga tercinta, Remy sekeluarga ke kampung halaman iaitu Melaka. Setiap tahun sebelum Ramadhan Remy sekeluarga akan meluangkan masa untuk mengemas rumah kebun nenek Remy yang terletak di Kg Melekek ni.

Perjalanan dimulakan dari Shah Alam pada pukul 10.00 am dan kami sekeluarga selamat tiba di Melaka pada pukul 12.30 pm. Sampai jer kat rumah kebun nenek Remy, masing-masing terus mengemas. Mula-mula jer rajin, lama-lama buat hal masing-masing hahaha.

Proses mengemas x lah mengambil masa yang lama sangat sebab x banyak sangat sampah, yang ada cuma sarang semut dan habuk jer. Proses mengemas tersebut selesai pada pukul 02.25 pm dan disebabkan masing-masing kehausan so tibalah masa untuk menyejukkan anak tekak (nasib baik bawa kotak penyejuk tu).

Setelah selesai segalanya, Remy sekeluarga x terus pulang ke Shah Alam tapi menuju ke rumah nenek Busu Lijah yang terletak kat seberang jalan jer (Nenek Busu Lijah ni merupakan adik kepada nenek Remy).

Daripada pukul 02.45 pm hinggalah pukul 04.30 pm Remy sekeluarga melepak dan merehatkan badan yang kepenatan, lagi best dihidangkan biskut dan air milo panas perghhh thanks nenek Busu Lijah.

Sementara mak dan nenek Remy bersembang dengan nenek Busu Lijah di ruang tamu depan, Remy dan adik beradik Remy bergurau senda di ruang tamu tengah (ada juga yang tidur sebab kepenatan yang teramat).

Pada pukul 04.30 pm, Remy sekeluarga mula mengundurkan diri untuk ke destinasi seterusnya iaitu ke Jalan Klebang Besar untuk merasa Coconut Shake.

Tiba di Jalan Klebang Besar pada pukul 05.10 pm dan masing-masing tergamam sebab terlalu ramai manusia yang datang untuk merasa Coconut Shake yang sangat famous ni. Rasanya dalam 10 minit Remy sekeluarga terpaksa berdiri untuk tunggu meja kosong, akhirnya berkat kesabaran Remy sekeluarga dapat pun meja untuk 9 orang.

Dah lah tunggu meja kosong 10 minit, terpaksa pula tunggu Coconut Shake lagi 10 minit sebab terlalu ramai manusia. Sambil menunggu Coconut Shake sampai, masing-masing menjamu nasi lemak yang disediakan. Disebabkan menunggu terlalu lama, x sedar dah makan 3 bungkus nasi lemak (sedap pula nasi lemak yang disediakan).

Pada pukul 06.10 pm, semuanya selesai dan bersiap sedia untuk pulang ke negeri Selangor Darul Ehsan. Perjalanan balik x macam perjalanan pergi sebab highway penuh dengan kereta yang ingin ke ibu kota. Remy sekeluarga selamat tiba di Shah Alam pada pukul 09.00 pm, jumpa lagi Melaka raya nanti.

Sekian...

Read more...

36th Bon Odori 2012

>> Saturday, July 14, 2012

Tarikh : 14hb Julai 2012 (Sabtu)
Masa : 07.30 pm - 09.00 pm
Lokasi : Kompleks Sukan Negara, Shah Alam

Salam kengkawan semuanya...

Bon Odori... Pertama kali Remy dengar, tu pun dari Kak Farah yang sememangnya peminat setia Korea and Jepun. So untuk mengetahui apakah itu Bon Odori, Remy join Kak Farah and abang Remy aka Ridzwan bersama 2 adik Remy iaitu Farzana dan Rasydan dan semestinya ada Qistina.

Tiba di Kompleks Sukan Negara yang terletak di Seksyen 21 Shah Alam pada pukul 07.30 pm, x sangka ramai yang join sampaikan ada yang park kereta jauh kat Seksyen 19 Shah Alam.




Ridzwan bergambar di depan Kompleks Sukan Negara.




Masuk jer dalam, perghhh terkejut Remy. Ramainya manusia, ada yang makan, ada yang menari, ada yang membeli belah dan sebagainya.






Farzana, Rasydan dan Remy.




Kak Farah, Ridzwan dan Qistina.




Di pentas ni lah penari menari tarian Jepun, sangat meriah sebab semua yang berada kat sekeliling pentas tu pun turut sama menari.




Kak Farah bersama Qistina.




Remy yang berlatarbelakangkan Farzana, hahaha penyibuk...




Kebanyakan yang datang pakai pakaian kebudayaan Jepun ni, pakaian ni dinamakan Yukata. Cantik kan ?




Tengoklah betapa ramainya manusia.




Dari kiri : Rasydan, Qistina, Kak Farah, Ridzwan dan Farzana.





Tengoklah betapa khusyuknya Qistina, mesti dia tergamam hahaha.






Remy yang sedang record video tarian Jepun.







Semua turut ikut menari, sama jer step (macam mana diorang leh tau step erk ?)









Seperti biasa, masa mencemburui kita. Tak sangka dah pukul 08.30 pm, so bersedia untuk balik. Dalam perjalanan keluar tiba-tiba Remy tertarik dengan seorang budak ni, bukan Remy jer tapi ramai lagi yang tertarik dengan budak ni sebab dia pakai Yukata and nampak comel sesangat.





Selamat tinggal Bon Odori.




Sebelum balik, singgah dulu beli air tebu untuk menghilangkan dahaga.




Tengoklah Qistina, dahaga yang teramat sangat sampaikan kiri kanan dihulurkan air tebu.






Akhirnya pada pukul 09.00 pm baru kami semua keluar dari Komples Sukan Negara dan menuju ke kereta yang agak jauh, rasa-rasanya 2 km jauhnya tapi x per asalkan berpeluh hahaha.

Sekian...

Read more...