Trip ke Pulau Perhentian : Hari Ketiga

>> Monday, July 9, 2012

Trip : Pulau Perhentian
Tarikh : 06hb Julai 2012 - 08hb Julai 2012 (3H 2M)

Salam kengkawan semuanya...

Hari ketiga dan terakhir di negeri Terengganu (08hb Julai 2012), Remy bangun seawal 07.00 am. Remy lah orang pertama yang bangun, so terus mandi dan bersiap then terus ketuk pintu bilik masing-masing untuk bangun.

Sementara menunggu yang lain bersiap, minum Milo panas dulu sambil tengok TV. Pukul 10.00 am barulah semuanya siap untuk melakukan aktiviti hari ketiga ni.



Aktiviti pertama adalah breakfast hehehe, masa untuk mencari tempat breakfast. Masing-masing blur sebab x tau mana tempat yang best untuk breakfast. Sambil jalan kaki, menggilakan diri dengan bergambar.





Mencari dan terus mencari lokasi untuk breakfast, lapar nyer...




Sambil mencari lokasi untuk breakfast, cari juga transport untuk jalan-jalan sekitar Kuala Terengganu ni.



Nizam and Qila posing sambil makan buah cherry yang Remy petik di pokok tepi jalan (lapar punya pasal).




Que bakal supermodel, hehehe.





Rhuddy yang tengah sibuk mencari transport.




Qila tiba-tiba teringat anak buah hehehe.




Perjalanan harus diteruskan sebab matahari semakin naik dan cuaca semakin panas.




Akhirnya pada pukul 10.31 am barulah jumpa lokasi untuk breakfast yang sesuai iaitu Restoran Nasi Dagang.




Masuk-masuk terus order Nasi Dagang, dah tu jer yang ada hahaha so terpaksalah order tu.





Remy and Qila.




Candid, Que and Nemo. Sweet kan diorang ni, asik gaduh then manja2.




Bergambar beramai-ramai, we are family.




Tak sampai 10 minit, pukul 10.38 am hidangan Nasi Dagang yang dipesan dihidangkan di atas meja.




Bukan setakat Nasi Dagang, keropok lekor pun ada. Nama pun kat Kuala Terengganu, x sah lah kan kalau x merasa keropok lekor.




Breakfast time, nyum3x.





Selesai breakfast, masa untuk aktiviti kedua iaitu ke Pasar Payang. Dalam perjalanan (jalan kaki) ke Pasar Payang, lalu di depan Bazaar Warisan yang sangat indah struktur binaannya (rugi kalau x snap picture).




Cuaca panas dah biasa dengan negara Malaysia ni, cuma kami semua jer yang x tahan dengan cuaca panas ni so berteduh sebentar di bawah pondok yang terletak di hadapan Bazaar Warisan (x lama pun, sekejab jer).





Tengok mat saleh ni, excited betul dia dengan bangunan kat Kuala Terengganu ni.




Kat depan Pasar Payang ada ramai pakcik-pakcik yang bawa beca, terasa macam kat Melaka pula (rindu kampung halaman).



Nak masuk Pasar Payang, ada pula pertunjukan ular masuk seluar, best pula tengok (nak cuba tapi x cukup masa hahaha).




Dan bermulalah aktiviti kedua iaitu shopping di Pasar Payang.






Que, Qila and Nemo yang sedang memilih ole-ole untuk dibawa pulang.




Qila yang suka bergaya, siap ambil tempat duduk makcik yang tengah berniaga tu lagi.




Wahhh candid ni, siapalah yang ambil erk hahaha.




Que yang sibuk memilih.




Pojie and Nemo Leman yang shopping sakan, semua yang diorang nampak dibelinya.





Que yang kesejukan ? Bukan panas ker Pasar Payang tu ?




Tiba-tiba muncul si Kimie ni, terkejut Remy dibuatnya hahaha. Ntah dari mana datang, tiba-tiba ada kat belakang.




Que, Qila and Nizam.



As usual, picture belakang hahaha masing-masing dah naik badan.




Dari kiri : Nemo Leman, Nizam (x nampak sbb kena halang ngan Nemo Leman), Rhuddy and Kimie.




Remy and Que.




Pasar Payang, banyak barang-barang dan makanan menarik ada dijual di sini.




Murah kan batik & pelikat RM 10.00 jer, siap jahit lagi tu uols.




Ahkak ni sedang sibuk pasang manik, menjeling dia Remy snap picture.




Sebenarnya x puas shopping kat Pasar Payang tapi terpaksa undur diri untuk aktiviti seterusnya, sambil jalan kaki keluar dari Pasar Payang terjumpa lagi beca (teringat balik kampung halaman hahaha sewel x ?)




Tiba-tiba si Que mengidam nak makan durian, so berbincang samada nak makan durian or x.




Still berbincang... LOL




Dan akhirnya, keputusan dibuat. Masa untuk menjamu durian, murah jer RM 20.00 untuk 5 biji durian.




Nemo Leman dan Qila sebagai duta durian.



Nyum3x berselera pula tengok durian ni, sedapnya.




Masa untuk menjamu durian, thanks to Rhuddy yang sudi jadi photographer kami hehehe.













Puas merasa durian, pukul 01.00 pm Remy, Rhuddy, Que, Qila, Nemo and Nizam menaiki bot (lupa lak nama jeti tu and ke mana hahaha) tapi pakcik ni lah yang mengemudi kami ke jeti seberang sana.




Pukul 01.15 pm kami semua selamat tiba di jeti seberang, berehat sebentar sementara menunggu Pojie, Nemo Leman dan Kimie ambil kereta (thanks to Kimie sbb sudi sediakan transport untuk kami jalan-jalan sekitar Kuala Terengganu).





Lama juga nak tunggu diorang ambil kereta, so masing-masing dah tidur atas kerusi jeti tu (penat betul rasanya).





Dan akhirnya sampai pun diorang bertiga, tanpa membuang masa terus ke Nasi Ayam Yunnan di Batu Buruk untuk lunch.




Masing-masing dah lapar, terutama Qila hahaha gurau jer.




Kimie and Qila.




Que and Kimie.




Pojie and Nemo Leman.




Rhuddy yang sentiasa mengantuk.




Nizam Sulaiman yang sangat sopan.




Remy and Nemo, we are cute... LOL




Masa untuk lunch, sedap pula nasi ayam di Nasi Ayam Yunnan ni.




Nemo and Que, dua-dua blur.




Selesai lunch, ke pantai untuk menghirup udara segar. 


















Tak lama pun kat pantai sebab nak cari keropok lekor untuk dibawa pulang, so mulalah cari keropok lekor dan tiba di Keropok Losong Adik Beradik pada pukul 03.21 pm.





Laju makcik ni packing keropok lekor, tahan panas lagi.




Jumpa dua adik ni, yang abang diam jer.




Tapi adik dia mesra betul, minta gambar siap bagi peace lagi.




Masing-masing menunggu giliran, RM 5.00 untuk 10 biji keropok lekor.




Makcik-makcik yang sedang sibuk membuat keropok lekor.





Keropok lekor yang telah dihasilkan, panas tu...





Selesai shopping keropok lekor, kembali ke Sumai Hotel Apartment untuk bersiap dan mengemas segala barang untuk pulang ke Kuala Lumpur. Tengoklah makcik Myanmar ni, paksa-paksa sampai ke depan pintu apartment suruh beli keropok.



Pukul 06.00 pm (setelah 2 jam bersiap) akhirnya semuanya siap sedia untuk pulang ke Kuala Lumpur. Sebelum ke hentian bas, singgah dulu di sebuah gerai untuk merasa ikan dan sebagainya yang digoreng dengan tepung.

Ikan yang digoreng dengan tepung.




Sotong yang digoreng dengan tepung.




Kuey Teaw Goreng, ni Kimie nyer saja Remy snap.




Cendawan yang digoreng dengan tepung.




Sambil makan, update status FB + Twitter masing-masing.




Que yang tergigit cili, tu lah asik update Twitter jer.




Sambung balik update Twitter.




Nemo yang putih melepak, ni flash or bedak tebal sangat erk ?




Akhirnya pada pukul 08.00 pm mula bergerak ke hentian bas, sebelum tu bergambar dulu untuk kenangan.




Tiba di hentian bas pada pukul 08.30 pm, bas mula bergerak pada pukul 09.00 pm so masing-masing membuang apa yang x diperlukan dalam badan.




Nemo and Rhuddy.




Que and Nizam (belakang Que).




Qila.




Remy yang sentiasa cute.




Qila, kalau x posing peace mesti posing ibu jari.




Nizam Sulaiman, no paparazzi please hahaha.




Dari kiri : Rhuddy, Remy, Nemo, Kimie, Nemo Leman and Pojie.





Qila and pengemas beg bas hahaha so sesuai.




Que yang kerja part tima as pengemas beg bas.




Sebelum menaiki bas, bergambar bersama Kimie yang telah banyak membantu kami semua semasa berada di Kuala Terengganu.






Suasana di dalam bas, rupa-rupanya kami berlapan jer dalam bas tu. Penumpang lain ambil kat hentian bas seterusnya.




Rhuddy duduk sebelah Qila.




Nemo Leman semestinya duduk sebelah suami tercintanya Pojie.




Que duduk sebelah Nizam Sulaiman, sejuk si Que ni (pakai lagi seluar pendek).



Nemo duduk sebelah Remy, nasib baik muat kerusi hahaha.




Dalam bas semuanya tidur dengan lena, x sedar tiba-tiba dah sampai Kuala Lumpur pada pukul 04.30 am (09hb Julai 2012). Masing-masing mamai lagi, x tau nak buat apa hahaha. Pojie and Nemo Leman meneruskan perjalanan ke Shah Alam manakala Remy, Qila, Que, Nemo, Rhuddy and Nizam Sulaiman turun di Kuala Lumpur.

Remy, Qila, Que dan Nemo bercadang untuk melawat Kak Heze di DEMC Shah Alam so kami berempat ke stesyen KTM Putra untuk ke Shah Alam, manakala Rhuddy dan Nizam Sulaiman terpaksa pulang ke laluan masing-masing sebab kerja.

Di stesyen KTM Putra, kami berlima (Nizam dan balik) menunggu tren dengan penuh kesabaran. Tren Rhuddy dijadualkan tiba pada pukul 05.50 am manakala tren kami berempat (Remy, Qila, Que and Nemo) menuju ke Shah Alam dijadualkan tiba pada pukul 05.59 am.





Pukul 05.56 am tren Rhuddy tiba (lambat 6 minit).




Puas Remy ketuk cermin tren tu tapi si Rhuddy buat x tau jer, maybe penat sangat kot (so candid jer lah).





Tak lama lepas Rhuddy pergi, tren kami berempat menuju ke Shah Alam tiba.




Masing-masing dah kepenatan so tidur jer lah dalam tren, bangun-bangun jer dah nak sampai Shah Alam dan terus bersiap sedia untuk keluar tren.

Dengan ini, tamatlah trip ke Pulau Perhentian selama 3H 2M. Memang seronok dapat jumpa kengkawan walaupun trip ke Pulau Perhentian ni nan ado hahaha. Hope dapat hangout ramai-ramai dan menggila lagi.

Love u Kak Heze, Qila, Que, Nemo, Pojie, Nemo Leman, Rhuddy, Nizam Sulaiman, Iz and Khai.

Sekian...

4 comments:

Hezesuze July 18, 2012 at 8:45 PM  

haha makcik myanmar katenye... wah besh jek tgok gambo mi...sib baik kursi bas muat tuk uols kan remy hahahaha pepun akak sayang korang sume... cuma sedih xdpt abislan trip pulau same2

RemyLC July 18, 2012 at 11:48 PM  

Kak Heze, hehehe mmg seronok. Lagi seronok kalau semua ada, tp x per sbb emergency hehehe.

Next time kita wat trip lagi k, pasni xmo yg ada boat and yg ganas2, nk yg slow2 jer hehehe.

Sayang Kak Heze juga, muah...

Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah July 19, 2012 at 11:19 AM  

makcik myanmar tu kata selagi tak beli barang dia korunk tak leh masuk umah hahaha

walaupun trip percutian di kelaskan sebagai "0" tapi 100% terhadap our relationship... apa yg berlaku di sebaliknya, biasalah nama pun manusia kan... ada wat silapkan... apa pun forgive & forget...

sesungguhnya tiada yg sempurna di dunia nie...

RemyLC July 30, 2012 at 3:47 PM  

Qila, hahaha yups betul tu uols...

Post a Comment